HNB smanjuje obveznu pričuvu na 13,5 posto

Bez autora
Apr 11 2012

Savjet Hrvatske narodne banke (HNB) na današnjoj je sjednici prihvatio prijedlog da se stopa obvezne pričuve banaka smanji s 15 na 13,5 posto, te da se iz osnovice za obračun isključe sredstva primljena od pet multilateralnih razvojnih banaka. Time se bankama oslobađa oko 4,1 milijardu kuna u kunskom i nešto više od 110 milijuna eura u deviznom dijelu pričuve. Odluka će biti primijenjena kod sljedećeg obračuna obvezne pričuve koji slijedi 9. svibnja. Odluka je donijeta pod pretpostavkom da će poslovne banke oslobođenih oko 4 milijarde kuna s još toliko sredstava iz drugih svojih izvora, u suradnji sa Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj, usmjeriti u poticanje gospodarskog oporavka, napose programa koji pridonose poboljšanju platne bilance zemlje, uz prihvatljivije uvjete kreditiranja od dosad nuđenih na tržištu. Radi se o najnovijem u nizu pokušaja središnje banke tijekom nekoliko posljednjih godina da mjerama iz svoje nadležnosti potakne gospodarski oporavak.

HNB smanjuje obveznu pričuvu na 13,5 postoSavjet Hrvatske narodne banke (HNB) na današnjoj je sjednici prihvatio prijedlog da se stopa obvezne pričuve banaka smanji s 15 na 13,5 posto, te da se iz osnovice za obračun isključe sredstva primljena od pet multilateralnih razvojnih banaka, priopćio je HNB.

Time se, kao što je već najavljeno, bankama oslobađa oko 4,1 milijardu kuna u kunskom i nešto više od 110 milijuna eura u deviznom dijelu pričuve. Odluka će biti primijenjena kod sljedećeg obračuna obvezne pričuve koji slijedi 9. svibnja. Odluka je donijeta pod pretpostavkom da će poslovne banke oslobođenih oko 4 milijarde kuna s još toliko sredstava iz drugih svojih izvora, u suradnji sa Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj, usmjeriti u poticanje gospodarskog oporavka, napose programa koji pridonose poboljšanju platne bilance zemlje, uz prihvatljivije uvjete kreditiranja od dosad nuđenih na tržištu.

Radi se o najnovijem u nizu pokušaja središnje banke tijekom nekoliko posljednjih godina da mjerama iz svoje nadležnosti potakne gospodarski oporavak, ističe se u priopćenju. Određeni učinci u ovom slučaju mogli bi se očekivati već potkraj ove godine, a osobito u sljedećoj. No, kao što je istaknuto i u današnjoj raspravi članova Savjeta HNB-a, da bi do njih došlo - i to bez neželjenih posljedica za stabilnost cijena i tečaja - neophodan je maksimalni angažman i svih ostalih čimbenika u realizaciji ovog programa, a uz to i odgovarajuće mjere ukupne ekonomske politike.

Osim toga, Savjet HNB-a na današnjoj je sjednici usvojio Godišnje izvješće o radu središnje banke u prošloj godini, te osnovne odrednice monetarne politike za ovu i sljedeću godinu, utemeljene na zasad raspoloživim pokazateljima i predviđanjima gospodarskih kretanja u našoj zemlji i širem okružju.

Privrednoj banci d.d. Zagreb odobreno je pripajanje Međimurske banke d.d., Čakovec, kojoj je i do sada bila jedini vlasnik, tako da je u pitanju samo reorganizacija i optimalizacija troškova poslovanja bez vlasničkih promjena. Savjet HNB-a suglasio se i s ponovnim imenovanjima Julija Kuruca za predsjednika, a Marijana Marušića i Davorke Jakir za članove uprave Podravske banke d.d., Koprivnica, te Dubravke Lukić za članicu uprave Volksbank d.d., Zagreb, i Marije Posavec za članicu uprave Prve stambene štedionice d.d., Zagreb.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik